Nollapäästöpäivän vinkkejä
Nollapäästöpäivä 21.9.2020 – Zero Emissions Day
Tervetuloa mukaan Nollapäästöpäivään 21.9.2020!
Kansainvälisen Nollapäästöpäivän 21.9. tavoitteena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä, kiinnittää huomiota omien valintojemme aiheuttamiin ilmastovaikutuksiin ja herätellä tekemään kestävämpiä kulutusvalintoja.
Otaniemen lukion järjestämää Nollapäästöpäivän tilaisuutta voivat seurata kaikki Suomen lukiolaiset.
Tilaisuuden teemana on tällä kertaa Konkreettiset utopiat.
Tilaisuus striimataan Lukema-tiedekanavalla YouTubessa ja siitä tehdään myös tallenne Lukemaverkosto.fi-sivulle.
Nollapäästöpäivän tilaisuus ma 21.9.2020 klo 10.00-11.15
Alustava ohjelma
10.00-10.05 Tilaisuuden avaus, Otaniemen lukio
10.05-10.20 Miten konkreettiset tavoitteet etenevät? Mitä merkitsee yrityksille? Mitä tarkoittaa nuorille osaamisen kannalta?, Hugo Stenberg ja Heidi Peltonen, Neste
10.20-10.30 Kiertotalouden konkreettinen utopia, Päivi Kosunen, Talous ja nuoret TAT
10.30-10.35 Hyviä uutisia: positiivisia signaaleja utopioiden aineksiksi, Lasten ja nuorten säätiön puheenvuoro
10.35-10.45 Ilmastonuorten videotervehdys
10.45-11.15 Toivo ja merkityksellisyys nollapäästöisessä tulevaisuudessa, Mari Pantsar, Sitra
Ideoita nollapäästöpäivän oppitunneille
Nollapäästöinen arki 2040
Tulossa tuntisuunnitelma, jonka aiheena Nollapäästöinen arki 2040, yhteistyössä Sara Peltola ja Otto Tähkäpää (Tulevaisuuskoulu), Lasten ja Nuorten Säätiö.
Oppitunti tulee sisältämään konkreettisten utopioiden rakentamista ja samalla tehdään aikamatka nollapäästöiseen arkeen. Opiskelijat tuottavat sarjakuvan. Avuksi sarjakuvan tekemiseen on valmiita hahmoja, joista voi valita mieleisensä. Onnenpyörästä voi arpoa tulevaisuuden ilmiöitä sarjakuvaansa. Lisäksi mukana on erilaisia väittämiä keskustelun pohjaksi. Tuntisuunnitelma mahdollisimman pian!
Kestävän tulevaisuuden asialla -työpaja
Tarjolla Heurekan ja Sitran tuottama materiaali opettajan käyttöön.
Oppimateriaali ja tehtäviä kiertotalouden ja kestävän kehityksen periaatteista. Materiaalipaketissa on tehtäviä ala- ja yläkoululaisille, toisen asteen opiskelijoille sekä aikuisille.
“Älä haaskaa. Siitä on kyse kiertotaloudessa. Elämme yli varojemme, sillä käytämme maapallon luonnonvaroja liikaa. Roskia syntyy liian paljon. Mutta kun raaka-aineet otetaan talteen myös jätteestä, sitä syntyy yhä vähemmän. Tämä on myös taloudellisesti kannattavaa. Kun käytämme luonnonvaroja tehokkaammin ja kierrätämme materiaalit, ilmastonmuutos hidastuu. Tuotteet käytetään loppuun, korjataan ja otetaan uuteen käyttöön.”
Nuorten Akatemia: Kestävä tulevaisuus 2030 -nettipeli
Opettaja tilaa etukäteen ryhmälleen nettipelin luokassa tai etänä toteutettavaksi. https://www.nuortenakatemia.fi/opettajalle/
Kestävä tulevaisuus 2030 -mobiilipeli johdattaa oppilaat pohtimaan Agenda 2030 -tavoitteita erityisesti tasa-arvon, muuttoliikkeiden ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Peli toimii Seppo-alustalla. Oppilaat pelaavat peliä omilla mobiililaitteillaan tai tableteilla ja peliohjaajana toimii opettaja/ohjaaja. Nuorten Akatemian mobiilipelit ovat oppilaitoksille ja muille nuorten ryhmille täysin maksuttomia, eikä tilaajalla tarvitse olla valmiiksi Seppo-lisenssiä. Peliin ei sisälly kouluvierailua.
Nuorten Akatemian mobiilipelit on suunniteltu ensisijaisesti pelattavaksi pareittain tai pienryhmissä. Tästä pelistä on lisäksi saatavilla etäpeliversio, jonka pelaaminen onnistuu myös ilman pelikaveria.
Kesto: 45 min –
Kohderyhmä: yläkoulut ja toinen aste
My2050
My2050 https://my2050.fi/ vie seikkailulle tulevaisuuteen, pelipaikkana Espoo (lähtö Espoon keskus) tai Helsinki (lähtö Kansalaistori). Tarvitaan puhelin ja 60 min peliaikaa.
My2050-elämyspelissä seikkailet oikeassa kaupunkiympäristössä liikkuen. Peliaikaa on tunti, jonka aikana pelin päähenkilön Niha Bee johdattaa sinut tulevaisuuteen. Samalla kerätään pisteitä ratkomalla erilaisia pulmatehtäviä. Peliä pelataan X-routes-mobiilisovelluksella. Peli on kaikille avoin ja ilmainen. Voit lähteä seikkailulle milloin tahansa, yksin tai vaikkapa ystävien tai perheen kanssa. Peli tarjoaa myös uudenlaisen ilmastokasvatusmateriaalin kouluihin ja oppilaitoksiin.
Tarkemmat peliohjeet löytyvät sivuilta!
Closing the loop –elokuva
Ilmainen, palkittu elokuva kiertotaloudesta.
Tekstitys mahdollista 11 eri kielellä.
http://www.closingtheloopfilm.com/
“Unless we go to Circular it’s game over for the planet; it’s game over for society”
Kaupunkiruokaa-näyttely, Helsingin kaupunginmuseo
27.9. asti, Aleksanterinkatu 16, ma-pe 11-19, vapaa pääsy
https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/kaupunkiruokaa/
Kaupungit kasvavat ja kaupungistuminen globaalina megatrendinä jatkuu. Samalla ilmastonmuutos muuttaa ruoantuotantoa. Kaupunginmuseon neljänteen kerrokseen sijoittuva näyttely esittelee Helsinkiä ruoantuotannon paikkana historiassa ja tulevaisuudessa sekä esittää katsojalle kysymyksen: Mikä rooli kaupungeilla on uudenlaisessa, kestävämmässä ruoantuotannossa ja ruokakulttuurissa?
Sitran megatrendikortit
https://www.sitra.fi/julkaisut/megatrendikortit/
Trendikorttien avulla voi vetreyttää ja venyttää omaa ajatteluaan, ideoida uutta sekä visioida mitä tulevaisuus voisi olla. Tarvitset vain trendikortit, kynän, paperia – ja pari kaveria!
Tiede-lehti: Suomi vuonna 2069
Artikkeli lehdessä 10/2019
Ilmastomme, luontomme ja yhteiskuntamme muuttuvat, mutta miten? Katsoimme ennusteita ja kysyimme tutkijoilta, miltä maassamme näyttää viidenkymmenen vuoden kuluttua.
Tienhaarassa-kirja
Pantsar, Mari & Keronen, Jouni (2019). Tienhaarassa. Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella. Docendo. 280 sivua.
Nollapäästöpäivän tilaisuudessa puhuvan Mari Pantsarin ja Jouni Kerosen (Climate Leadership Coalition CLC, toiminnanjohtaja) viime vuonna ilmestynyt teos.
Ohessa linkistä pääsee Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessorin Arto O. Salosen kirjoittamaan arvioon Tienhaarassa-kirjasta:
https://journal.fi/aikuiskasvatus/article/view/88085