Lukema2021-tapahtuman ohjelma

Opiskelijat (avoin kaikille) Opettajat
OSA I 9.00-11.30 LukemaTalk
Ville Vuorinen, Kari Alitalo, Pauliina Ilmonen ja Ali Harlin
LukemaTalk
OSA II 12.30-15.00
  • Uratarinoita tutkimuksen huipulta, LukemaTalk-puhujat
  • Koronamyytit vastaan tiede -dokumentin ensiesitys
  • Nuorista aivoista huolehtiminen korona-aikana, Mona Moisala
Etätyöpajat ja etäkahvilat
OSA III 15.15-16.00 Päätöstilaisuus
Koronameemikilpailun parhaimmat ja palkinnot, palautekysely ja MIELIpotin julkistus
Päätöstilaisuus
Lataa ohjelma

OSA I LukemaTalk klo 9-11.30 – kaikille avoin

8.45-9.00 Miika Vintturi, piano

9.00-9.10 Tapahtuman avaus

9.10-9.30 Ville Vuorinen, virtaus- ja aerosolifysiikan apulaisprofessori, Aalto-yliopisto
Puheenvuorossa käsitellään tieteen roolia SARS-CoV-2 viruksen leviämisen tutkimuksessa.

9.35-10.00 Kari Alitalo, akateemikko, emeritusprofessori, Helsingin yliopisto
Puheenvuorossa tutustutaan muun muassa suomalaiseen nenäsumuterokotteen kehitykseen.

10.05-10.25 Pauliina Ilmonen, apulaisprofessori, Aalto-yliopisto
Mitä tarkoittavat tapauskuolleisuus, infektiokuolleisuus ja ylikuolleisuus? Miksi eri maiden kuolleisuustilastot kertovat eri tarinaa? Puheenvuorossa jutellaan koronakuolleisuudesta, sen tilastoimisesta ja siihen liittyvistä haasteista.

10.30-10.50 Ali Harlin, professori, VTT
Ovatko maskit tehokkaita? Pari sanaa siitä, miten maskit toimivat ja mitä ne saavat aikaan, mutta myös huomioita siitä, miten ne voisivat olla vieläkin parempia. Suomen Akatemian CitizenShield hanke parantaa suojausta edelleen, myös pandemioiden välissä.

10.55-11.30 Paneelikeskustelu ja kysymyksiä puhujille

11.30-12.30 Lounastauko

OSA II – kaikille avoin

klo 12.30-13.30 Uratarinoita tutkimuksen huipulta
LukemaTalk-puhujat kertovat omista opiskelu- ja työuristaan.

klo 13.30-13.45 Lauluyhtye Loiste

klo 13.45-14.30 Rokotteet vs. korona -tiededokumentin ensiesitys
Koronapandemian myötä olemme joutuneet todistamaan, kuinka valeuutisten seuraukset ovat kohtalokkaampia kuin koskaan. Tiededokumentti tiivistää tieteen ja perustutkimuksen merkityksen ajassa, jolloin väärä tieto voi johtaa kuolemaan. Elokuvassa alan suomalaiset huippututkijat kertovat uusimmasta tutkimuksesta, eri rokotteiden toimintaperiaatteista ja siitä miten korona kukistetaan tieteen keinoin.
Ohjaus: Nina Pulkkis Tuotanto: Fotoni Film

Nina Pulkkis kertoo dokumentin taustoista dokumentin jälkeen.

klo 14.30-15.00 Nuorista aivoista huolehtiminen korona-aikana, Mona Moisala, psykologian tohtori, työterveyspsykologi (Heltti Oy)
Korona-aika on haastanut nuorten aivoja ja jaksamista. Mona Moisala käy luennollaan läpi konkreettisia arkisia tekoja, joilla nuori voi suojella aivojaan haastavina aikoina.

klo 15.00-15.15 Kysymyksiä ja vastauksia sekä Duo Samu/Bea

OSA II – Vain opettajat

klo 12.30-13.45 Lukema-etätyöpajat (Zoom-yhteydellä, vaatii ilmoittautumisen)

1. Auta kemiaa! Kemian pakopeli KE1-moduuliin
Tule kokeilemaan ilmaista pakopeliä, jolla voitte yhdessä hauskasti kerrata KE1-moduulin asioita yhden oppitunnin aikana joko online-pelillä tai printattavalla versiolla oppitunnilla.

2. Korkeapainetta – fysiikan pakopeli lämpöoppiin
Lukema2021-tapahtumassa julkaistaan uusi ilmainen fysiikan online-pakopeli, jota voi pelata itsenäisesti tai ryhmissä. Tässä työpajassa pääset opettajana ensimmäisten joukossa kokeilemaan peliä ja testaamaan hallitsetko lämpöopin tarpeeksi hyvin auttaaksesi tutkimusmatkailijaa hänen huippusalaisessa tehtävässään.

3. Virtuaalivierailu GE Healthcarelle
Tässä työpajassa julkaistavalla GE Healthcaren virtuaalivierailulla pääset tutustumaan GE:n toimitiloihin, tuotteisiin, toimintaan ja henkilökuntaan. Vierailupaketin tehtävät on laadittu erityisesti BI5- ja FY7-moduulien sisältöihin sopiviksi.

4. Ohjelmointia etäopetuksessa Koodikoulu.net -alustalla
Työpajassa käsitellään opettajille helppokäyttöisen oppimisympäristön käyttöönotto, tehtävien julkaisu ja palautusjärjestelmä. Tutustutaan myös muutamiin alustalla toteutettuihin lukiokursseihin ja niiden materiaaleihin.

5. Lukema-tiedekanavan videot opetuksen rikasteena
Lukema-tiedekanavalle on tallennettu yli 120 luento- ja demovideota, joita voi näyttää opiskelijoille. Erityisesti etäopetukseen videoista on paljon apua. Työpajassa käydään läpi, millaisia videoita kanavalta löytyy ja miten niitä voi parhaiten hyödyntää opetuksessa!

6. Miten tukea matematiikasta innostunutta ja etevää nuorta?
Aina toisinaan saa opetettavakseen opiskelijan, jolla on intoa ja kykyä koulukurssia laajempaan matemaattisten aineiden harrastamiseen. Millaista tukea ja toimintaa tällaiselle opiskelijalle ja hänen opettajalleen Suomesta löytyy? Mistä materiaalit? Miten kilpailutoiminta tukee etevien opiskelijoiden kiinnostuksen tukemista? Tule kuulemaan vinkit ja keskustelemaan kollegoiden kanssa.

7. Ohjelmoinnin opetus lukiossa ja opintojakso MAA11
Työpaja tarjoaa johdannon ohjelmoinnin opetuksen mahdollisuuksiin lukiossa. Pajan aikana esitellään esimerkkejä ja erilaisia tapoja sekä alustoja, miten ohjelmointia voidaan opettaa lukiossa. Lisäksi keskustellaan tulevan LOPSin pitkän matematiikan opintojakson MAA11 tarjoamista mahdollisuuksista ja haasteista.

klo 14.00-15.00 Lukema-etäkahvilat (Zoom-yhteydellä, vaatii ilmoittautumisen)

Kahvilakeskusteluja alustamassa opetusneuvos Hanna Pohjonen Opetushallituksesta sekä arvioinnin tutkija Najat Ouakrim-Soivio Helsingin yliopistosta.

1) Etäopetuksen hyödyt ja haitat lukion fysiikassa. Parhaat (ja pahimmat) kokemukset ja käytänteet jakoon myös tulevaa LOPSia varten!

2) Etäopetuksen hyödyt ja haitat lukion kemiassa. Parhaat (ja pahimmat) kokemukset ja käytänteet jakoon myös tulevaa LOPSia varten!

3) Etäopetuksen hyödyt ja haitat lukion biologiassa ja maantieteessä. Parhaat (ja pahimmat) kokemukset ja käytänteet jakoon myös tulevaa LOPSia varten!

4) Etäopetuksen hyödyt ja haitat lukion matematiikassa. Parhaat (ja pahimmat) kokemukset ja käytänteet jakoon myös tulevaa LOPSia varten!

5) Etäopetuksen hyödyt ja haitat lukion eri oppiaineissa. Parhaat (ja pahimmat) kokemukset ja käytänteet jakoon myös tulevaa LOPSia varten!

6) Rehtoreiden etäkahvila: Mitä etäopetusajasta on opittu ja mitä se antaa LOPS2021:een?

OSA III Lukema2021 päätöstilaisuus – kaikille avoin

klo 15.15-16.00 Koronameemikilpailun palkintojen jako ja MIELIpotin luovutus

● parhaimpien koronameemien julkistus ja yleisöäänestys
● palautekysely ja musiikkia duo Samu/Bea
● MIELI ry:n hyväntekeväisyyspotin paljastus
● lukiolaisten terveisiä eri puolilta Suomea

Tapahtuman juontaa Ernest Lawson

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä!

Vinkit sujuvaan lähetyksen katseluun

Tapahtuman suorasta lähetyksestä ja sen tekniikasta vastaa Sound Engine Oy. Suora lähetys kuvataan Otaniemen lukion Otasalissa.

Sound Enginen vinkit suoraan lähetykseen valmistautumiseen:

  • Varmista, että verkkoyhteytesi on tasainen ja laadukas. Tämän voit tarkistaa esimerkiksi osoitteessa www.speedtest.net. Yhteyden tulisi olla vähintään 10mb / 10mb.
    Tarkista tietokoneesi palomuuriasetukset, sekä poista käytöstä VPN yhteydet. Palomuurit ja VPN voi estää lähetysikkunan näkymisen kokonaan tai aiheuttaa pätkintää lähetykseen.
    Varmista, että oman nettiyhteytesi koko kapasiteetti on käytössä sulkemalla kaikki muut kaistaa syövät sovellukset omalta ja samaa verkkoa käyttäviltä laitteilta. Näitä voivat olla esim. Teams, Zoom, Slack, sähköposti ja muut viestisovellukset, jotka hakevat koko ajan uutta sisältöä.
    Tarkista soittimen alareunasta lähetyksesi laatu. Käytä asetusta 1080p.
    Jos streami puskuroi (pallo pyörii ja striimi on pysähtynyt), laske laatua kohtaan 720p.
    Jos striimi puskuroi, ja laadun vaihtaminen ei ratkaise ongelmaa, lataa sivu uudestaan. Poistu kokoruudun näkymästä, ja klikkaa selaimen osoiterivin vieressä olevaa ”Lataa tämä sivu uudelleen”-painiketta (kiepillä oleva nuoli).
    Virtuaalitapahtuman osallistumiskokemus on paras, kun käytät uudenaikaista selainta, kuten Chrome, Firefox, Edge, Safari tai Opera. Parhaiten pärjäät, jos selaimesi on päivitetty viimeisimpään versioon.
    Jos ongelma jatkuu yhä, lähetä vikailmoitus osoitteeseen helpdesk@enginestudio.fi
Ilmoittaudu tästä!