Maanantai

Maanantain luennot

9.45-9.55 Aalto-yliopiston tervehdys

Petri Suomala, vararehtori, Aalto-yliopisto

10.00-10.45 Kvanttitietokoneet

Mikko Möttönen, professori, Aalto-yliopisto

Kvanttitietokone voi mahdollistaa tällä hetkellä mahdottoman vaikeiden laskennallisten ongelmien ratkaisun tulevaisuudessa ja näin auttaa koko yhteiskuntaa. Avaan kuulijoille hieman sitä, mihin kvanttitietokoneen laskentateho perustuu ja kerron tämän teknologian kehityksen historiasta ja nykytilasta. Otan mielelläni vastaan paljon kysymyksiä kesken esityksen.

11.00-11.45 Luonnontieteitä avaruustekniikalla

Jaan Praks, Apulaisprofessori, Aalto-yliopisto
Avaruustekniikka on kiehtova ala ja satelliitteja voi käyttää hyödyksi vaikka luonnontieteiden opetuksessa. Tieteelliset satelliitit toimittavat meille jatkuvasti tietoa ympäristön tilasta, tutkivat miten maailmankaikkeus sai alkunsa ja etsivät muita planeettakuntia. Sen lisäksi voidaan oppia hämmästyttävän paljon perusfysiikkaa tutkimalla, miten satelliitti ylipäätään avaruudessa toimii. Näin saadaan hyvä käsitys miten painovoima toimii, miten radiaallot etenevät, miksi avaruudessa on kylmä ja miten auringonvalosta tehdään sähköä.

12.30-13.15 Puiden kaasuvaihto ja sen kokeellinen mittaaminen

Mari Pihlatie, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
Puut sitovat hiilidioksidia kasvuunsa ja kuljettavat siitä osan maaperään, mutta tiesitkö, että puut myös hengittävät hiilidioksidia ja tuottavat kahta muuta kasvihuonekaasua eli metaania ja dityppioksidia? Miten näkymättömästä kaasujen vaihdosta saadaan näkyvää tieteen keinoin? Luvassa tietoisku puiden kaasunvaihdosta ja uusimmista tutkimuslöydöistä erityisesti liittyen metaaniin ja dityppioksidiin.

13.20-14.05 Sähkökemia ja energian varastointi

Pekka Peljo, TkT, Akatemiatutkija, Aalto-yliopisto

Työpajassa käydään läpi sähkökemian tarjoamia ratkaisuja energian varastointiin, esim. sähkökemiallinen energian varastointi erilaisiin akkuihin, sekä energian varastointi kemikaaleihin, esim. vetyyn. Luento tarjoaa samalla yleiskatsauksen energian varastointiin maailmassa. 

14.10-14.55 Mitä synteettisellä biologialla voidaan tehdä? 

Merja Penttilä, Tutkimusprofessori, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Luennolla tutustutaan synteettiseen biologiaan ja uuden BioGaragen toimintaan Aalto-yliopistolla. Synteettisessä biologiassa rakennetaan eläviä soluja ihmisen suunnitelmien pohjalta. Luonnosta löytyvää toiminnallisuutta voidaan käyttää hyväksi ja organismeille voidaan rakentaa uusia ominaisuuksia synteettisen biologian avulla. Teknologia, automaatio ja robotiikka mahdollistavat proteiineja, kemikaaleja ja biomuoveja tuottavien mikrobien suunnittelun ja valmistamisen.

15.00-15.45 Selfien salattu matematiikka

Samuli Siltanen, matematiikan professori, Helsingin yliopisto
Perehdytään digitaalisen valokuvan numeeriseen esitykseen tietokoneessa/älypuhelimessa. Luennolla tutustutaan siihen, miten otetaan kuva kännykällä ja laaditaan yhteistyössä pari omaa instafiltteriä.

Luentojen esittelyt

Maanantain luennot
Tiistain luennot

Tapahtuman palautekysely

Jätä tapahtumasta palautetta!