Blogiteksti tai kuvakooste ilmastouutisista

Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio

Tekijä

Elisa Mehtälä (biologia ja maantiede, tämä kokeilu oli GE01 -opintojaksolla)

Kuvaus

Uutisseuranta blogitekstinä tai kuvakoosteena ilmastonmuutokseen liittyvistä uutisista. Uutisissa piti olla edustettuna sekä huolta aiheuttavia uutisia että ilmastonmuutokseen liittyviä ratkaisuja. Yksi osio liittyi ilmastonmuutokseen liittyviin tunteisiin, joita uutiset herättivät. Työ tehtiin pienissä ryhmissä osittain tunnilla ja osittain kotona. Työt laadittiin sway –alustalle, sillä tarkoitus oli tehdä visuaalisesti kiinnostava työ, jota muiden ryhmäläisten oli helppo katsoa omalla koneella tai kännykällä ikäänkuin he tutkisivat aiheesta nettiin julkaistua blogia.

Tavoitteet

Tavoitteena oli seurata kurssin aikana ilmastonmuutokseen liittyvää uutisointia ja miettiä miten esittäisi asian selkeässä muodossa muille. Tärkeä tavoite oli myös uutisten aiheuttamien tunteiden ilmaisu ja käsittely.

Opetuskokeilun suunnittelu

Suunnittelun pohjana käytettiin vanhaa ideaa uutisseurannasta. Olen ennenkin teettänyt jonkinlaisia ympäristöongelmiin liittyviä uutisseurantaprojekteja. Tämän projektin rajasin pelkästään ilmastonmuutokseen, muita ympäristöongelmia ei tutkittu. Lisäksi tähän projektiin lisäsin elementtejä viime kevään ilmastonmuutoskoulutuksesta (väitekortit ja ilmastotunteiden käsittely). 

Aikataulu

Projektin aloitukseen käytettiin yksi 75 min oppitunti ja sitten kahden muun oppitunnin lopussa annettiin aikaa projektin työstämiselle, ehkä n. 30 min molemmilla kerroilla. Töiden vertaisarviointeihin käytettiin yksi 75 minuutin oppitunti.

Opettajan käyttämää aikaa on melko mahdotonta arvioida. Suunnitteluun käytin ehkä noin 2 tuntia, sillä minulla oli jo vanhoja pohjia muista uutisseurannoista. Projektitöiden arviointiin käytin ehkä noin 3 tuntia, tosin en kyllä muista tarkalleen, sillä työ tehtiin jo viime keväällä koulutuksen alkuosan jälkeen. Aiheen työstämistä opettajan päässä on vaikea arvioida.

Toteutustapa

Projekti liittyi GE01 opintojaksoon ja toteutettiin keväällä 2022 matikkalukion 1m -ryhmän kanssa. Opiskelijoita oli 32. Projekti oli ainoastaan osa kyseistä opintojaksoa, se ei liittynyt mihinkään muuhun hankkeeseen tai projektiin.

Opintojaksolla oli aiemmin opetettu ilmastonmuutokseen liittyvät perusasiat GE1-oppimateriaalin avulla. Projektin aloitustunnilla käytettiin puolet tunnista aikaa ilmastomuutoskoulutuksesta opittujen väitekorttien parissa. Näin opiskelijat saatiin keskustelemaan aiheesta. Sitten jaettiin opiskelijat 1-3 hengen ryhmiin ja ohjeistettiin uutisseurantaprojektiin, jota oli tarkoitus tehdä myös vapaa-ajalla parin viikon ajan. Työn etenemisen aikana, parilla oppitunnilla annetiin osa tunnista aikaa työstää projektia.

Työssä laadittiin visuaalinen blogiteksti sway-alustalle. Uutisia etsittiin kolme. Kaksi uutisista esittelivät ilmastonmuutokseen liittyviä huolia Euroopassa ja muualla maailmassa. Kolmannen uutisen piti esitellä jotain ilmastonmuutokseen liittyvää ratkaisua tai positiivista kehityskulkua. Työhön liittyi uutisten sijoittaminen kartalle, uutisten merkityksen analysointi, sekä uutisiin liittyvien tunteiden pohtiminen tunnesanojen ja kuvien avulla.

Materiaalit

Tärkeimmät uutissivustot (yle, hs ja bbc esimerkiksi), Manner-oppikirja, BMOL:n tunnesanalista. Netin kuvahaut, joista haettiin cc-lisenssin omaavia kuvia.

Työn toteutus tehtiin Microsoft Sway –alustalla.

Arviointi

Opiskelijat vertaisarvioivat kaksi projektia. Vertaisarviointiin käytettiin opettajan etukäteen laatimaa taulukkoa. Töiden linkit jaettiin kurssin alustalle ja arpomalla päätettiin mitkä ryhmät tutustuvat mihinkin töihin. Opettaja antoi töistä numeroarvosanat. Opiskelijoille annettiin myös mahdollisuus antaa opintojakson päätteeksi palautetta, jossa myös kysyttiin, miten projekti tuki heidän oppimistaan. 

Palaute/reflektointi

Aiemmin järjestämiini vastaaviin uutisseurantaprojekteihin verrattuna, lisäsin tähän kokeiluun ilmastomuutokseen liittyvien tunteiden käsittelyä. Pidin sitä tosi onnistuneena lisäyksenä. Työ ei myöskään ollut liian työläs opettajan näkökulmasta. Pareittain/ryhmissä tehtävien projektien arviointi sujuu nopeammin kuin yksilötyöt ja lisäksi ne ovat tällaisissa töissä opiskelijoiden kannalta paljon opettavaisempia. Myös opiskelijat pitivät vaatimustasoa ja työmäärää sopivana. Aloitustunnilla ajankäyttö oli hieman haastavaa ja oli vaikea ehtiä riittävästi tehdä itse työtä, sillä ryhmä olisi aktiivisesti keskustellut väitekorteista vaikka koko tunnin.