Hiilineutraali Helsinki-suunnistus
Mäkelänrinteen lukio
Tekijät
Arttu Ahola, Biologia
Pirjo Haikonen, fysiikka
Tuula Sorjonen, kemia
Kuvaus
Järjestettiin ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille suunnistuskilpailu, jossa rastien aihealueena oli hiilineutraalius ja energiaratkaisut. Suunnistus toteutettiin Seppo-pelialustalla (play.seppo.io).
Tavoitteet
Toteuttaa Hiilineutraali Helsinki-opintojakson lopuksi eri oppiaineet yhdistävä kokonaisuus ja sitouttaa koko työyhteisö toteutukseen. Koko opintojakson suunnittelun taustalla pidettiin yhteisöllisyyden vahvistamista RO-ryhmien kautta.
Opetuskokeilun suunnittelu
Koulun tiimeistä Ympäristöryhmä otti vastuun suunnittelusta. Ryhmä kokoontui vähintään kerran jokaisen periodin aikana, kokous kesti noin tunnin kerrallaan.
Aikataulu
Kilpailupäivänä opiskelijat kokoontuivat RO:nsa kanssa kotiluokkaan klo 13.05 ja he muodostivat joukueet. Kilpailu lähti käyntiin klo 13.30 ja päättyi klo 14.40. Kilpailun lopuksi opiskelijat kokoontuivat auditorioon ja voittajaryhmä julkaistiin klo 15.
Osa opettajista toimi rastitehtävien tarkastajina kilpailun ajan eli klo 13.30-14.40.
Toteutustapa
Kokeilu liittyi HNH-opintojaksoon. Rastikilpailuja oli kaksi, ensin kaikille toisen vuoden opiskelijoille ja sitten kaikille ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Ensimmäiseen kilpailuun osallistui 24 joukkuetta eli noin 70 opiskelijaa ja toiseen 60 joukkuetta eli noin 200 opiskelijaa. RO-opettajat (10 opettajaa) antoivat ohjeet omille opiskelijoilleen ja kahdeksan opettajaa toimi rastitehtävien tarkastajina.
Yhteistyökumppanit
Seppopelialustalle tehtäviä tekivät kaikki opettajat, hallinto ja opiskelijakunta. Mukaan yritettiin värvätä myös urheiluvalmentajia, mutta siinä vielä epäonnistuttiin. Yksi rasteista oli tutustuminen Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella maantieteen ja geotieteiden tiedeluokka Geopisteeseen.
Materiaalit
Seppopelialustalle tehtiin erilaisia tehtäviä. Osa tehtävistä oli automaattisesti pisteytyviä monivalintoja ja yhdistelytehtäviä, osa tehtävistä avoimia tehtäviä, joihin vastattiin sanallisesti, valokuvalla tai videolla.
Arviointi
Opettajat, jotka toimivat avointen tehtävien tarkastajina, arvostelivat palautukset kunkin tehtävän osalta etukäteen annetulla pisteytyksellä. Seppopellissä avointen tehtävien oikeat vastaukset ja arviointiohjeet saa kirjattua tehtävien yhteyteen. Näin arviointi on helppoa vaikka arvioimassa on useita opettajia samanaikaisesti.
Palaute/reflektointi
Pelitempaus onnistui hyvin, tehtävät olivat monipuolisia ja niitä oli sopiva määrä. Ryhmät eivät ehtineet tehdä kaikkia tehtäviä, vaan aika loppui tarkoituksella kesken.
Pelin lopussa opiskelijoille annettiin ns. salamatehtävä, jossa opiskelijat kutsuttiin takaisin koululle auditorioon. Kutsun mukana oli viimeinen tehtävä, joka oli palautteen antaminen.
Opiskelijapalautteita:
” Oli hyvä ja mielenkiintoinen. Opimme paljon uutta.”
” Suunnistus oli ihan kivaa vaihtelua ja kivoja tehtäviä”
” Oli kiinnostava kiertue Kumpulan Kampuksella! Erityisen hienoa oli, että saimme tietää lisää yliopistoista.”
Ideoita jatkoon
Monipuolistetaan jatkossa vielä enemmän rastitehtäviä ja otetaan mukaan tehtävärasteille tai tehtävien tekijöiksi Märskyn valmennusta ja Urheaa.
