HNH-teemapäivä

Helsingin Luonnontiedelukio

Tekijät

Terhi Hakkarainen, biologia ja maantiede
Minna Hälinen, uskonto, psykologia, elämänkatsomustiede
Mervi Karttunen, äidinkieli
Krista Kindt-Sarojärvi, englanti
Hanna Ylä-Mella, fysiikka ja kemia
useita muita opettajia koulustamme

Kuvaus

Luonnontiedelukiossa toteutettiin ilmastoaiheinen teema-aamupäivä, jossa opiskelijat valitsivat itselleen mieleisensä työpajat, joko yhden pitkän (90min) tai kaksi lyhyttä (2*45min).

Tavoitteet

Tavoitteena oli tehdä konkreettinen monipuolinen mielenkiintoinen teemapäivä ilmastoasioiden ympärille. Tuoda lukioon teoriatiedon lisäksi tekemistä ja asiantuntijoita.

Opetuskokeilun suunnittelu

Opetuskokeilu suunniteltiin HNH-työryhmässä olevien sekä erityisesti tässä koulutuksessa olevien opettajien toimesta. Suunnitteluun käytettiin työryhmän kokousaikoja 6h.

Aikataulu

Teema-aamupäivä kesti klo 9.00 – 10.45 välisen ajan. Opettajilla kului lisäksi vähintään 1 tunti työpajan valmisteluun ja purkamiseen; joihinkin pajoihin myös reilusti enemmän. Opiskelijoilla kului aikaa itse pajojen lisäksi n. puoli tuntia pajojen valitsemiseen sekä palautekyselyyn vastaamiseen.

Toteutustapa

Teemapäivä liittyi HNH (Hiilineutraali Helsinki) -opintokokonaisuuteen, joka toteutettiin lukuvuonna 2021-22 kaikissa Helsingin lukioissa lukion itse valitsemalla tyylillä sidottuna lukion pakollisiin opintojaksoihin. Luonnontiedelukiossa tässä HNH-opintokokonaisuudessa olivat mukana ÄI03 & 04/S2, ENA01/02, BI02, GE01, FY02, KE02, FI01.
Opiskelijoita tässä teemapäivässä oli mukana noin 600 (ykköset ja kakkoset) ja opettajista pajojen vetäjinä ja valvojina yhteensä 17. Ideointi-, suunnittelu- ja ohjeistusryhmässä oli mukana seitsemän opettajaa.

Yhteistyökumppanit

Helinä Rautavaaran museo
Tony Lam, 2 vuosikurssin opiskelija, ympäristöystävällinen sijoittaminen
Aaro Immonen, Ocean Globe Race
Emmi Itäranta, kirjailija
Tapio Rasa, HY, kasvatustieteellinen tiedekunta ja Johanna af Hällström, Helsingin kaupunki Tulevaisuuden kaupunkini -paneelikeskustelussa opiskelijoiden lisäksi
Petteri Taalas, WMO
Heidi Saarinen ja Tanja Salminen, Suomen YK-liitto
Janina Taurinen, INAR, HY
Taina Ruuskanen, INAR, HY
Karoliina Vuola ja Joonatan Kölhi, Fotonilaboratorio, HY
Koulun opettajia: Nina Arola, Terhi Hakkarainen, Minna Hälinen, Helena Kaksonen, Mervi Karttunen, Krista Kindt-Sarojärvi, Pauliina Kuokka, Mimmi Laaksonen, Pia Lång, Anne Lempiäinen, Sonja Nurmi-Tuominen, Iiris Puukko, Tuula Raikas, Olga Sipilä, Konsta Uimonen, Panu Viitanen, Katariina Vänni, Hanna Ylä-Mella,

Materiaalit

Eri pajoissa käytettiin kuhunkin pajaan sopivaa materiaalia. Ilmastopakopelissä käytettiin Helinä Rautavaaran museon tuottamaa pakopelimateriaalia. Enlanninopettajilla oli käytössä Climate Change and Happiness sekä Eco-Anxiety Demystified -podcast. Greta Thurnbergin Yes we all need hope-teoksen pohjalta suomalaisen säveltäjän Johanna Almarkin teos oli käytössä musiikkipajassa. Petteri Taalaksen haastattelusta saatiin tallenne. IPCC:n interaktiivinen atlas oli käytössä ilmasto-hackatonissa. Lämpösäteilyä tutkittiin Fotonilaboratorion ohjeen mukaisesti. Kierrätyspajassa lajiteltiin kotitalouksista syntynyttä jätettä. Jotkut pajoista olivat opiskelijalähtöisiä ja opiskelijat tuottivat materiaalia: esim. väittelypaja ja vihreän sijoittamisen paja.

Arviointi

Päivän jälkeen opiskelijoita pyydettiin vastaamaan Forms-palautekyselyyn.
Positiivisena palautteena monia mielenkiintoisia työpajoja ja vaihtelua koulupäiviin. “Kiitos! Sairaan kivaa, että järjestetään pajoja ja muita, jotka tuo tärkeää ilmastoaihetta lähemmäs opiskelijoita ja voi pitää hauskaa ja oppia uutta tärkeän aiheen äärellä.”
Jotkut kokivat, että päivä vei aikaa tärkeämmiltä asioilta.

Palaute/reflektointi

Opiskelijoiden palaute tapahtumasta pääosin positiivista. Hienoa myös huomata että opiskelijat kokevat ilmasto-aiheen tärkeäksi. Myös järjestävät opettajat olivat innokkaasti mukana kokeilussa, joskin päivän suunnittelu ja hiominen vei runsaasti työtunteja. Mielestämme kokeilu kuitenkin onnistui hyvin. Opimme kokeilusta, että pajatyöskentely aiheen syventämisessä toimii ja se on mahdollista toteuttaa myös pienemmällä mittakaavalla ja eri teemoilla.

Ideoita jatkoon

Jatkoa ajatellen kannattaa hyödyntää jo olemassa olevia kontakteja ja pajaideoita, mikäli suunnitellaan teemapäivää samasta aiheesta. Myös useita pajaideoita jäi käyttämättä ja näitä voisi olla hyvä kokeilla tulevaisuudessa. Lisäksi valmiita pajaideoita kannattaa hyödyntää vaihtelevasti myös lukion kursseilla. Jatkoa ajatellen suunnittelun lisäksi myös toteuttaminen kannattaa aloittaa ajoissa, sillä pajojen lisääminen kurssitarjottemelle ja valintojen tarkistaminen on aikaa vievää. Myös itse pajojen toteuttaminen, kuten ilmastopakopelin materiaalien hankinta ja kokoaminen oli yllättävän työlästä.