Ilmastotoivoa runojen ja draaman keinoin
Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio
Tekijät
Jari Koljonen, ilmaisutaito.
Kuvaus
Opetuskokeilussa pyrittiin luomaan toivoa ilmastokriisikokemukseen. Työskentelimme draamaharjoituksin suomalaisrunoilijoiden teemaan sopivien runotekstien pohjalta.
Tavoitteet
Saada oppilaille positiivinen tunnekokemus ilmastokriisin ratkaisemisesta, vaikka teknisesti/faktisesti ratkaisuja ei vielä keksittäisikään.
Opetuskokeilun suunnittelu
Pyörittelin teemaa ja erilaisia toteutusmahdollisuuksia vapaahetkinä alkusyksyn ajan ja etsin sopivaa lähdemateriaalia. Suunnittelun aikaa on tästä syystä vaikeaa arvioida, kuten opettajan ajatustyötä yleensäkin. Aktiiviseen suunniteluun meni aikaa 2-3 tuntia.
Aikataulu
Opiskelijoiden osalta varsinainen opetuskokeilu kesti yhden 75 minuutin oppitunnin verran, ja sen lisäksi ennakkoon kotitehtävänä olleen materiaaliin tutustumisen.
Toteutustapa
Opetuskokeilu toteutettiin osana ilmaisutaidon ensimmäistä opintojaksoa. Opiskelijoita oli opetuskokeilussa 10, lukion kaikilta vuosiluokilta. Opiskelijat tutustuivat ennakkoon aineistona olleeseen Helsingin Sanomien artikkeliin ja opettelivat sieltä ulkoa itselleen eniten kolahtavan runon. Runoa käytettiin materiaalina erilaisissa draamaharjoituksissa, päätyen kuvitteelliseen ilmastoseminaariin. Harjoituksessa opiskelijat esittivät asiantuntijoita jotka kuvailivat tilannetta ilmastokriisin suhteen nyt, ja “jatkoseminaarissa” jossa ongelmat oli ratkaistu. Molemmissa seminaarikohtauksissa puheenvuoroina olivat runot, joihin oli tarkoitus luoda lisäsisältöjä niitä uudelleenjärjestelemällä ja äänensävyihin ja muihin esityksellisiin piirteisiin huomiota kiinnittäen. Päämääränä oli saada aikaan positiivinen tunnekokemus siitä, että ilmastokriisi on ratkaistavissa, ja valoisampi tie ulos siitä on yhä mahdollinen.
Yhteistyökumppanit
Varsinaista yhteistyökumppania ei tähän projektiin kuulunut.
Materiaalit
Käytimme draamatyöskentelyn pohjamateriaalina Runoilijat Gretan kanssa –tapahtumaan runoilijoiden itse valitsemia runoja. Runot löytyvät kootusti Helsingin Sanomien artikkelista, https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006051360.html
Arviointi
Opetuskokeilua ei arvioitu erikseen, vaan siihen aktiivinen osallistuminen on osa opintojakson hyväksyttyä suoritusta. Kyseinen opintojakso arvioidaan koulussamme hyväksytty/hylätty.
Palaute/reflektointi
Oppilaista harjoitus oli mukava, mutta tavoitteena ollut toivon kokemus jäi vielä hiukan ohueksi.
Ideoita jatkoon
Pyrkisin vielä syventämään harjoitusta, ja antamaan tarkempia ohjeita seminaaripuheenvuorojen valmisteluun ongelmien kuvaamisessa ja toisaalta ratkaisujen esittämisessä. Näin mahdollisesti toivon ja ratkaisussa onnistumisen kokemus olisi voimakkaampi.