Klimatrelaterade uppgifter

Virkby skola

Tekijät

Johnny Kronqvist, uskonto ja filosofia

Kuvaus

Klimatförändringen ur experters synvinklar, samt klimatförändring ur olika sätt att begreppsligt förstå den. 

  • Filosofia 1/Filosofi 1
  • Filosofia 2/Filosofi 2
  • Uskonto 5/Religion 5
  • Uskonto 1/ Religion 1

Lyhyt yleiskuvaus opetuskokeilusta. Mikä oli opetuskokeilun aihe/teema? Mitä kokeilussa tehtiin ja miten? 

Tavoitteet

Tavoite oli tutustuttaa opiskelijat siihen että opetusaine pystyy laajasti käsittelemään ilmastoaiheisia näkökohtia tieteellisesti. Osa kurssista oli mahdollista toteuttaa siten että aineistopohjainen essee korvattiin ilmastoaiheisella joko yksilöllisellä tai ryhmässä totetutetussa työllä. 

Opetuskokeilun suunnittelu

Opetuskokoilu suunniteltiin yhden opettajan voimin jossa kutsuttiin mukaan muiden opettajien mielipiteitä ja ideoita. Suunnittelu toteutettiin kurssisuunnittelun sisällä ja vei joitakin tunteja.

Aikataulu

Kokeilu kesti noin puoli jakso/kurssi. Työtunnit opettajalle hanke vei pari päivää korjauksineen. Opiskelijoilta noin ½-1 päivän verran työtä maksimissaan.

Toteutustapa

  • Filosofia 1/Filosofi 1
  • Filosofia 2/Filosofi 2
  • Uskonto 5/Religion 5
  • Uskonto 1/ Religion 1

Uskonto 1 ja Filosofia 2 ryhmässä osallistuminen oli kohtalaisen ahkeraa. Arvio on että….

Yhteistyökumppanit

Yhteistyö tehtiin ilmastoasiantuntijoiden kanssa joilla oli mahdollista antaa neuvoja ja vastaa kysymyksiin. 

-Ronald Österbacka, Åbo akademi

-Bernt Nordman på WWF (före detta verksamhetsledare på Natur och Miljö

-Emilia Runeberg, klimatrådgivare inom frågor som gäller internationell klimatpolitik och biståndsarbete i u-länder

Materiaalit

Käytettiin osittain Otavan ja Studeon oppimateriaaleja sekä tehtäväideoita. Tämän lisäksi laitan linkki powerpointiin josta voi ottaa ideoita.

Arviointi

Puolet kursseista oli mahdollista toteuttaa ilmastoaiheisena. Kyse oli aineistopohjaisen esseen korvaamista tai koeviikon korjaamista ilmastoaiheisella tehtävällä joka sai kirjallisen palautteen sekä arvosanan joka vahvasti vaikutti kurssin arvosanaan. Käsitteitä jotka käytettiin kursseissa ei olleet välttämättä asiantuntijoille helppoa ymmärtää ja käsittää samalla tavalla joten vuorovaikutus hidastui tämänkin takia. 

Palaute/reflektointi

Kokeilu antoi opiskelijoille tunteen että heidän tulevaisuudesta välitetään. Heille tuli kokemus että he voivat vaikuttaa opetukseen ja arviointiin valitsemalla itselleen sopivin ratkaisu yksin ja ryhmässä.

Opin että suunnittelu ja arviointi pitää alkaa hyvissä ajoin. Asiantuntijoiden löytäminen vie aikaa ja pitkäaikainen sitoutuminen voisi olla arvokasta esim tietokummina. Kysymys jää kuitenkin miten ajalliset resurssit voidaan tasapainottaa. Todennäköisesti yhtenäiset kysymyskaavakkeet jossa on helppoa asiantuntijalle antaa palautetta oman asiantuntemusalalla on eduksi.

Ideoita jatkoon 

Jatkossa olisi hyvä olla iso tietopankki lukioille Fee Suomen sivuilla. Toivon koordinointia Fee Suomen kanssa. Hyvissä ajoin suunnittelu on suotava, mutta ison työmäärän takia yhteissuunnittelu on oltava erittäin tarkasti rajattu ettei tämä ylikuormita vaan innosta  muita opettajia ja opiskelijoita.