Metal Detectors -pakopeli

Otaniemen lukio

Pakopeli suomeksi
pakopeli englanniksi

Voit tilata opettajan aineiston laittamalla sähköpostiviestiä osoitteeseen milja.juola@espoo.fi

Tekijät

Mimmi Haavisto, Sandra Kari, Anna Karppinen ja Topias Vakkilainen

Ohjaavat opettajat

Anni Kukko (kemia ja matematiikka) ja Kirsi Vakkilainen (kemia)

Kuvaus

Opetuskokeilussa toteutettiin projekti neljän opiskelijan kanssa. Projektissa suunniteltiin ja tuotettiin Thinglink-alustalle metallien riittävyyteen liittyvä pakopelityyppinen peli, jossa tarkastellaan raaka-aineiden riittävyyttä, kriittisiä metalleja, elektroniikkajätteen keräystä, metallien talteenottoa sekä elektroniikan mahdollisia kiertotalousratkaisuja. Opiskelijat esittelivät luomansa pelin EITRawMaterials@schools -projektin seminaarissa Bolognassa.

Pelin tavoitteena on saada opiskelija havahtumaan metallien riittämättömyyteen ja herättää ajatuksia ja keskustelua siitä, missä määrin tulisi omia kulutustottumuksiaan muuttaa. Toisaalta myös yhteiskunnassa täytyy kehittää tapoja, joilla metalleja voidaan kierrättää tehokkaammin.

Tavoitteet

Opetuskokeilun tavoitteena oli luoda jokin metallien kemiaan, resurssiviisauteen, kestävään kehitykseen ja/tai kiertotalouteen liittyvä tuotos, jota voisi käyttää KE5-moduulissa opetusaineistona. Projektin tavoitteena oli myös kehittää opiskelijoiden projektinhallinta- ja ryhmätyötaitoja, ja sen aikana he saivat harjoitella aikataulutusta, vastuun ottamista omasta työskentelystään sekä erilaisia esiintymiseen ja esitysten tekemiseen liittyviä taitoja.

Opetuskokeilun suunnittelu

Opetuskokeilu aloitettiin suunnittelemalla projektin muoto ja siinä tehtävä tuote. Suunnittelua tehtiin koko ajan projektin edetessä sekä opettajien kesken, että opettajien ja opiskelijoiden kanssa yhdessä.

Aikataulu

Opetuskokeilu aloitettiin kevätlukukaudella 2022. Tällöin isomman ryhmän kanssa tutustuttiin metallien kemiaan, metallien kierrätyksen merkitykseen, kriittisiin metalleihin ja kiertotalouteen sekä Thinglink-alustan käyttöön noin 4 oppitunnin ajan koulukohtaisella kurssilla. Tästä isommasta ryhmästä valikoitui neljän hengen ryhmä, joka jatkoi projektia syksyllä 2022. Projektin yhteiseen työskentelyyn käytettiin yli 54 tuntia ennen projektiin liittyvää matkaa. Tähän ei ole laskettu itsenäisesti tehtyjä työtunteja eikä konferenssimatkaa.

Toteutustapa

Projektin työstäminen alkoi koulukohtaisella opintojaksolla “Molekyyligastronomiaa ja muita kemian tutkimuksia”, johon osallistui kaksi erityislukion painotuskemian ryhmää (yhteensä noin 40 opiskelijaa). Tästä ryhmästä valikoitui hakulomakkeen perusteella neljä opiskelijaa mukaan projektin jatkotyöstämiseen. Pienryhmätyöskentely alkoi elokuussa 2022. Opettajat ohjasivat projektityöskentelyä ja olivat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa projektituotosta eli peliä. Opettajat hankkivat asiantuntijakontakteja. Mitä pidemmälle projekti eteni, sitä suuremmaksi kasvoi opiskelijoiden rooli pelin työstämisessä.  

Yhteistyökumppanit 

Projekti toteutettiin EIT RawMaterials@Schools -hankkeen puitteissa, mutta hankkeesta maksettiin vain projektista aiheutuneita kuluja. Hanketta koordinoi Aalto-yliopiston Aalto Junior. Opettajien palkat maksettiin koulun rahoista.

Projektissa tehtiin yhteistyötä Aalto-yliopiston ja Aalto Juniorin, HSY:n Suomenojan jätevedenpuhdistamon, Jyväskylän yliopiston ja professori Ari Väisäsen, Aalto-yliopiston ja professori Tanja Kallion, Room Escape Running Rabbit-pakopeliyrityksen Hanna Juutilaisen sekä Thinglink-yrityksen Henri Pennasen kanssa. Myös Verkkokauppa.com teki yhteistyötä projektin kanssa lainaten Fairphone-puhelimen kuvauksia varten. 

Haastattelimme Jyväskylän yliopiston professori Ari Väisästä projektiamme varten ja kävimme myös kuvaamassa hänen laboratoriotilojaan peliä varten. 

Professori Tanja Kallio Aalto-yliopistosta osallistui projektiimme yhtenä asiantuntijana ja häntä kuvasimme Aalto-yliopiston tiloissa. 

Room Escape Running Rabbit auttoi työryhmää pelin käsikirjoituksen suunnittelussa ja antoi hyviä vinkkejä pelin toteutukseen. 

Thinglinkin Henri Pennanen esitteli projektiryhmälle Thinglinkin mahdollisuuksia. 

Materiaalit

Opetuskokeilussa käytettiin monipuolisesti erilaista tausta-aineistoa lehtiartikkeleista tutkimusjulkaisuihin. Tärkeimpiä lähteitä pelissä olivat AWARE-hankkeen materiaali sekä Ari Väisäsen diasarjat. Projektissa tuotettiin opetusmateriaalina toimiva pakopeli, jota kuka tahansa voi pelata verkon välityksellä. Pakopeli julkaistaan tammikuussa -23 lukemaverkosto.fi -sivuston materiaaleissa.

Arviointi

Projektityötä ei arvioida numeroarvosanalla. Projektin aikana Bolognan konferenssin esitystä varten opiskelijat ja opettajat tekivät itsearviointia muun muassa siitä, mitä taitoja projektin aikana on opittu ja missä on kehitytty. Opettajat antoivat projektin aikana opiskelijoille suullista palautetta projektin etenemisestä, ja palaute oli pääsääntöisesti kannustavaa. Projektin lopulla projektityön onnistumista arvioitiin yhdessä opettajien ja opiskelijoiden kesken ja näitä arvioita esiteltiin myös konferenssissa.

Palaute/reflektointi

Kokeilussa parasta oli uusien asioiden oppiminen, yhteinen työskentely hyvällä porukalla ja tietenkin matka, jolla pääsimme esittelemään projektiamme muille. 

Ennen matkaa oman koulun teemapäivänä esittelimme viittä vaille valmista peliä kiinnostuneille. Saimme peliä testanneilta opiskelijoilta arvokasta palautetta pelin sisällöstä ja Thinglink-alustalle rakennetun pelin toiminnallisuuksista.

Bolognan EITRawMaterials@schools -konferenssissa saimme esitellä peliä lyhyesti halukkaille ja yksi pelaaja pääsi pelin jopa loppuun asti. Palaute oli hyvää ja selvästi monet hämmästelivät sitä, että pelimme todella oli nuorten itse tekemä ja he jopa esiintyivät pelin kuvissa. 

Peliä parannellaan ja muokataan syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana ja sitä pelautetaan testiryhmillä. 

Ideoita jatkoon 

  • Jos teemme vastaavanlaisen projektin toistamiseen, osaamme ennakoida projektiin kuluvaa aikaa paremmin ja työskennellä tehokkaammin. Toisaalta osaamme ehkä myös rajata toteutusta järkevämmän kokoiseksi.
  • Asiantuntijoihin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä jo hyvissä ajoin, heiltä voi saada lisää vinkkejä toteutukseen. 
  • Rinnakkaisopettajuus tällaisessa projektityöskentelyssä oli hyvin hedelmällistä opettajan näkökulmasta ja on antoisaa myös projektin kannalta. 
  • Parhaiten tällainen projekti toimii, kun henkilökemiat osuvat yksiin. Silloin toisaalta aikaa menee myös höpöttelyyn, mikä ehkä hidastaa projektityöskentelyä, mutta saa homman tuntumaan mielekkäältä ja vähemmän työläältä.