Festareiden työpajat & luennot

Suunnittele sähköinen aurinkotuulipurje ja mikrometeorin kestävä lanka/tanko

Miten suunnitellaan sähköinen aurinkotuulipurje ja mikrometeorin kestävä lanka/tanko? Työpajassa tutustutaan näiden taustalla olevaan fysiikkaan, suunnitellaan omat malli-ideat ja käydään ne yhdessä läpi työpajan vetäjän kanssa.

Työpajan pitää tekniikan tohtori, avaruustutkija ja eläinlääkäri Sini Merikallio.

Miltä maistuu tulevaisuus? -luento

Luennolla kuulet, mitä kaikkea ruoan tulevaisuus tuo tullessaan. Miltä tulevaisuuden ruoka maistuu ja mistä se tehdään? Mistä se ostetaan vai ostetaanko ollenkaan? Mitä siitä kaikesta pitäisi ylipäätään ajatella?

Luennon pitää biotekniikan tohtori Lauri Reuter.

Matemaattinen ongelmanratkaisu: väritykset

Matematiikan tohtorit Anne-Maria Ernvall-Hytönen ja Esa Vesalainen opastavat matemaattisen ongelmanratkaisun maailmaan. Työpajan teemana on väritykset, joiden avulla voi perustella yllättäviäkin tuloksia. Paja sopii sekä aloittelijoille että konkareille.

Tulevaisuuden autot

Tule tutustumaan vetyautojen maailmaan! Työpajassa pääset näkemään pienoisvetyautoja ja tutkimaan, miten nämä tulevaisuuden autot toimivat. Työpajan järjestää Aalto-yliopisto Junior.

Tekoälyn matematiikkaa -luento

Tekoäly pelaa jo shakkia paremmin kuin kukaan, se tunnistaa valokuvista kissat ja kohta ajaa autojamme. Mutta miten tekoäly pystyy tähän? Tule kurkistamaan tekoälyn matemaattiseen maailmaan, pääset näkemään mm. miten valmistetaan minisähköaivot. Luennon pitää teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen.

Värejä ja valoja – näe ja tee itse!

Työpajassa esitellään värejä ja valoja kemian näkökulmasta. Työpajan demo-osuuden jälkeen on sinun vuorosi: pääset tekemään omia kokeellisia tutkimuksia värien ja valojen maailmassa!

Go:n alkeet

Go on yli 2 000 vuotta vanha kiinalainen kahden hengen strategiapeli ja yksi maailman suosituimmista lautapeleistä. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset, mutta strategiaan voi syventyä loputtomiin. Tule oppimaan go:n alkeet!

Ohjelmointia Arduinolla

Arduino-ohjelmointityöpajoissa tutkitaan miten fysiikan kursseilla käytettyjä analogisia ja digitaalisia sensoreita voidaan yhdistää Arduino-ohjelmointiin. Työpajassa käytetään Vernierin sensoreita yhdessä Arduinojen kanssa. Pääset tekemään esimerkiksi oman voimasensorin, painesensorin tai etäisyysmittarin sekä viisari/led-näytön, jolla voit tehdä mittauksia.

Pakohuoneet

Pakohuoneesta pääsee ulos selvittämällä päättelykykyä vaativia tehtäviä. Aikaa on 1 tunti. Pääsetkö ryhmäsi kanssa ulos ajoissa?

Sonic Pi -musiikkiohjelmointi

Opi ohjelmointia ja äänitekniikkaa tekemällä musiikkia! Työpajassa tutustutaan ohjelmoinnin ja äänitekniikan perusteisiin säveltämällä elektronista musiikkia ohjelmoimalla Ruby-ohjelmointikielellä ja käyttäen avoimen lähdekoodin Sonic Pi -ohjelmistoa. Työpajaan voi osallistua ilman aiempaa kokemusta ohjelmoinnista tai säveltämisestä. Työpajassa käytetään läppäriä ja kuulokkeita, jotka saat festareiden järjestäjältä lainaksi. Työpajan järjestää Mehackit.

Suurteholaskenta kemian ja materiaalitieteen vauhdittajana -luento

Tule kuulemaan suurteholaskennan periaatteista ja kuinka ne vaikuttavat kemian ja materiaalitieteen alalla. Saat myös kuulla koneoppimisesta, jonka käyttö alalla on yleistynyt merkittävästi. Luennon järjestää CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

Generatiivista taidetta JavaScript-ohjelmointikielellä

Työpajassa tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin luomalla generatiivista grafiikkaa. Työpajassa käytetään suosittua JavaScript-ohjelmointikieltä ja p5.js-kirjastoa, jotka toimivat erityisen hyvin visuaalisten luomusten tuottamiseen verkkoselaimessa. Työpajaan voi osallistua ilman aiempaa kokemusta ohjelmoinnista tai kuvataiteesta. Työpajassa käytetään läppäriä, jonka saat festareiden järjestäjältä lainaksi. Työpajan järjestää Mehackit.

Sivusto päivitetty: 16.10.2021