Uutta materiaalia opetukseen
Monimuotoisuusvideoita lukioiden käyttöön
Kymmenen lyhyen videon sarja ympäristönmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta syntyi yhdessä opettajien ja yliopiston tutkijoiden kanssa.
Suomi on ympäristönmuutoksen tutkimuksen kärkimaita, ja kun puhutaan maailman tulevaisuudesta, tärkeintä on kertoa uusista tutkimustuloksista suoraan seuraavalle sukupolvelle – lukiolaisille. Helsingin yliopistossa toimivan Research Centre for Ecological Change -tutkimusryhmän (REC) tutkijat päättivät välittää tutkittua tietoa kouluihin lyhyiden videopätkien muodossa.
Helsingin yliopiston tutkijat ottivat yhteyttä opettajiin, taustaryhmän kokoamiseksi. Otaniemen lukion opettajana pääsin osallistumaan taustaryhmään. Pohdimme yhdessä tutkijoiden ja opettajien kanssa videoiden muotoa ja pituutta sekä sisältöjä. Käsikirjoitukset ja videot kävivät vielä lausunnoilla meillä opettajilla ja esimerkiksi omat opiskelijani pääsivät toimimaan koeyleisönä videoille.
Syntyi kymmenen lyhyen videon sarja ympäristönmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Kokonaisuus on onnistunut. Sarjassa esitellään monipuolisesti monimuotoisuutta ja sen tutkimista sekä perustellaan miksi monimuotoisuuden suojelu on tärkeää. Ikään kuin sivutuotteena sarja esittelee tutkimusta ja tutkijoiden työtä. Sarjaan pyrittiin saamaan toiveikas ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmapiiri. Ihmiset rakentavat tulevaisuuden.
Kaikki videot löytyvät täältä. Ne julkaistiin tänä syksynä. Videoiden seuraksi on tulossa vielä ensi kevään aikana muuta opetusmateriaalia. Myös opetusmateriaalia pääsemme taustaryhmän kanssa kommentoimaan.
Opetusvinkki: Itse kokeilin videosarjaa opetuksessa oman BI01 kurssini kanssa monimuotoisuuden käsittelyssä jäsentelyharjoituksena. Jokainen opiskelija katsoi yhden videon ja teki siitä 1-3 dian jäsentelyn kotona. Seuraavalla oppitunnilla opiskelijoilla oli 15 min aikaa koota jäsentelyistä noin kolmihenkisen ryhmän yhteinen jäsentely, jonka ryhmä esitti (5 min) ja julkaisi osana ryhmän yhteistä diaesitystä. Mikäli opiskelija haluaa hän voi katsoa kaikki videot myöhemmin kotona.
75 min oppitunti on ajallisesti hieman tiukka koko asian käsittelyyn. Tilanteen voi ratkaista esim. siten, että edellisellä tunnilla opettaja esittelee työtavan yhden videon avulla, joka katsotaan ja opettaja näyttää esimerkin mitä jäsentelyllä tarkoitetaan.
Maija Flinkman
Otaniemen lukion biologian ja maantieteen opettaja