18.12.2019

Alumneja ja verkostoitumista Otaniemen lukion databileissä

Otaniemen lukiossa järjestettiin syksyllä 2019 lukion historian ensimmäiset databileet. Olarin lukiossa näitä on järjestetty jo yli 20 vuotta. Ajatuksena on lukiona ja opettajina pitää yhteyttä alumneihin ja toisaalta muodostaa verkostoa nykyisten ja entisten opiskelijoiden välille.

Databileet ovat matematiikka- ja luonnontiedelukion vuosittain toistuva juhla, joka järjestetään aina samaan aikaan vuodesta ja toistaiseksi myös aina samalla kaavalla. Databileiden nimi juontuu siitä, että juhliin on alusta asti kutsuttu kaikki lukion ma-lu- eli D-ryhmien opiskelijat. Erikoislukion ryhmän tunnus oli alusta asti Olarin lukiossa D ja siitä tuli nimitys datat. Kun alumneja alkoi siunaantua, kutsuttiin myös entiset datat mukaan ja vähitellen syksyisin alkoi tipahdella s-postilla kysymyksiä: Milloin on Databileet? Oli syntynyt perinne!

Suunnitelmissa on ollut jopa jatkaa toimintaa niin, että nykyinen opiskelija voisi päästä varjostamaan entistä opiskelijaa opinnoissaan tai saada entisen vähän vanhemman opiskelijan mentorikseen auttamaan tulevaisuuden taitojen hahmottamisessa. Alumnit tulevat kertoilemaan kuulumisiaan opettajilleen sekä tapaamaan oman vuosikurssinsa ystäviä.

1. ja 2. vuosikurssin opiskelijat rakentavat juhlan yhdessä ryhmänohjaajiensa auttamana. Toisen vuosikurssin opiskelijat suunnittelevat juhlan ohjelman ja järjestelyt sekä vastuuttavat ja ohjaavat 1. vk:n opiskelijat eri tehtäviin, sisustamaan, koristamaan ja kattamaan salia, kaatamaan ja tarjoilemaan alkumaljoja, valmistamaan ruokaa/pitämään seisovan pöydän kunnossa sekä siivoamaan ja purkamaan kaiken juhlan jälkeen. Tekniikasta (lava, äänet, videot, valot) ovat juhlassa vastanneet aina tekniikkaryhmän opiskelijat. Näistä opiskelijoista melkoinen osa on datoja.

3. vk:n opiskelijoilla oli alkuun tehtävänä tehdä parodianäytelmä, jostain lastensadusta. Myöhemmin 3. vk:n näytelmät ovat muuntuneet datavideoksi, jota valmistellaan jo vuosi ennen Databileitä. Olarin ja nyt Otaniemen lukion dataleffoja on edelleen YouTubessa useilta vuosilta. Yleensä videoissa esiintyvät kaikki abiluokan datat ja yleensä videon aiheena on datakuntaa uhkaava vaara. Aika usein se on tullut humanistien suunnalta, mutta tänä vuonna datuus oli unohtunut ja sitä lähdettiin etsimään legendaarisesta Olarista.

Ma-lu-ryhmien opettajat ovat esiintyneet videoissa ja alistuneet muihinkin esityksiin ja ohjelmanumeroihin. Tänä vuonna derivointikilpailussa biologian opettajat saivat onneksi avukseen niin nykyisiä kuin entisiäkin opiskelijoita. Opiskelijoista tänä vuonna yhden 2. vuosikurssin opiskelijan panostus oli erityisen merkittävävä hänen ajeltuaan päänsä kaljuksi erään fysiikan opettajan kaksoisolento -kilpailussa.

Alumnit on kutsuttu databileisiin alumniyhdistyksen FB-sivulla julkaistavan kutsun ja opettajien sähköpostiviestien välityksellä. Alumnien ohjelmanumerona on vuosittain ollut puhe ja opiskelijoille tuttu juomalaulu: ”Ken on syntynyt …kuussa ylösnouskohon”, jonka aikana jokainen vuosikurssi on esittäytynyt muulle juhlaväelle nostaen pommac-maljojaan. Syntymäkuukaudet on tosin vaihdettu abivuosiin. Juhlan jälkeen alumneilla on yleensä ollut jatkot paikallisessa ravitsemusliikkeessä ja he toivottavat myös opettajat lämpimästi sinne tervetulleiksi.

Tänä vuonna paikka oli vanhoille datoille uusi, mutta kiinnostava. Juhliin osallistui vähän aiempaa enemmän alumneja, joten kokonaisosallistujamäärä oli lähes 300 juhlijaa. Vanhin alumni oli yo-vuodelta 2000!

Juhlan paras puoli on siinä, että opiskelijat järjestävät juhlat. Opettajat auttavat ja mahdollistavat, mutta päätökset ovat opiskelijoiden. He tietävät jo edellisenä vuonna seuraavan vuoden tehtävänsä ja valmistautuvat vähitellen siihen. Opiskelijat ryhmäytyvät 1. vuosikurssilla toimiessaan 2. vuosikurssin opiskelijoiden ohjaamina ja viimeistään 2. vuosikurssilla tiiviisti valmistellessaan yhdessä juhlia. Järjestelyissä harjoitellaan ja opitaan erilaisia taitoja, joita tarvitaan myöhemmin elämässä. Opettajien tehtäväksi jää salaisesti taata, että juhlat onnistuvat, jotta opiskelijat saavat vahvan onnistumisen tunteen. Tällaisia juhlia ei ole nykymaailmassa liikaa!

Teksti: Maija Flinkman, Otaniemen lukio