Vinkkilista Nollapäästöpäivän oppitunneille 2023
1. Luovan kirjoittamisen materiaaleja äidinkieleen ja englantiin
Ilmastonmuutos minussa -opetusmateriaali tarjoaa luovan kirjoittamisen harjoituksia ympäristötunteiden, kestävän tulevaisuuden ja ympäristövaikuttamisen käsittelyyn nuorten kanssa. Tehtävänannot kuten Huolipodcast tai Kirjeitä tuleville sukupolville suorastaan kutsuvat tarttumaan toimeen.
Opetusmateriaali sopii yläkouluissa ja toisella asteella työskenteleville eri oppiaineiden opettajille. Sisältää myös ohjeita pieniin ympäristötunneharjoituksiin kuten Ilmastokävely (10 min harjoitus) tai Tunnejana (5min). Ne sopivat käytettäväksi myös sellaisenaan.
2. Planeetan rajat Suo – ympäristö, toivo ja dialogi
Mitä väliä on jollain suolla? Harjoituksissa esimerkkinä on soidensuojelu ja soihin liittyvät kiistat. Tarkoituksena on auttaa opiskelijoita ymmärtämään ympäristöongelmiin liittyvää polarisaatiota ja suuntaamaan ajatuksia rakentavaan dialogiin. Pakettiin kuuluu lämmittelyharjoituksia kuten Oma suokokemus, Suotehtäviä kuten Suosuhteet tai Suotarina sekä Dialogitehtäviä kuten Peritty suo tai Oma kupla. Valitse saappaat -tarinat ja audiot toimivat taustamateriaaleina.
Materiaali soveltuu käytettäväksi ainakin seuraavissa oppiaineissa: AI, BI, ET, FI, GE, YH
3. Ilmastovahti-palvelu
Espoon ilmastovahti kokoaa yhteen kaupungin tekemät ilmastotoimet, seuraa niiden edistymistä ja arvioi niiden vaikutusta. Ilmastovahdin toimenpiteet on jaettu viiden teeman alle:
- Energia
- Liikenne
- Maankäyttö ja rakentaminen
- Kiertotalous ja kestävät valinnat
- Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Muillakin kaupungeilla on vastaavia palveluja kuten Lahden ympäristövahti ja ensimmäinen maakunnallinen ilmastovahtipalvelu Hämeen ilmastovahti
Lue taustaksi artikkeli (11.5.23): Kunnat ja yritykset eivät odota hallituksen ilmastotavoitteiden aikataulua – “Me teemme näitä töitä tuleville sukupolville”
4. Mielentaitoharjoituksia luonnossa – Metsämieli
Lähde lähiluontoon retkelle ja tee retken aikana pieniä mielentaitoharjoituksia. Tutkimuksiin perustuva Metsämieli-menetelmä innostaa hyödyntämään luonnon hyvinvointivaikutuksia mieltä ja kehoa rentouttavien harjoitusten (yli 150) avulla. Kaikki mielentaitoharjoitukset löytyvät Sirpa Arvosen kirjasta Metsämieli, mielen ja kehon viikkopolut, jonka on julkaissut Karttakeskus (Helsinki 2022). Käy tutustumassa muutamaan esimerkkiharjoitukseen, esim. Aistikimara, Olemisen taito ja Selkäpuu.
Luonnon terveysvaikutukset ovat tutkitusti moninaisia: mieliala kohenee, uni paranee, verenpaine laskee ja vastustuskyky on parempi.
5. Äänimaisemat
Pysähdy hetkeksi, sulje silmäsi ja kuuntele ääniä ympärilläsi. Saatat kuulla luonnonääniä ja ihmisen tuottamiä ääniä. Osa äänistä voi olla toistuvia. Tässä harjoituksessa äänitetään äänimaisemia. Äänitykseen tarvitset kännykän Sanelin-sovelluksen.
Lämmittelyharjoitus:
Etsi portaat. Ryhmästä kaikki menevät ylös ja alas portaita, jokainen omalla vuorollaan. Kuuntele tuottamaasi/muiden tuottamaa ääntä – onko se erilainen mennessäsi ylös tai alas? Lopuksi pohditaan yhdessä, löytyykö äänistä eroja. Kokeile myös erilaisia portaita.
Äänimaiseman äänitysharjoitukset:
Toistuvat äänet
Etsi ulkoa paikka, josta löytyy toistuvaa ääntä. Toistuva ääni voi olla esimerkiksi linnunlaulua tai ohiajavia autoja. Nauhoita ympäristön ääniä 10 minuutin ajan.
Luonnonäänet
Etsi paikka, josta ei löydy ihmisen tuottamaa ääntä (tämä voi olla yllättävän haastavaa, mutta riittää kun teet parhaasi). Nauhoita 10 minuutin ajan.
Lataa äänitykset tietokoneelle, ja tee niistä esimerkiksi musiikkia, esityksen taustaääniä, tunnareita, äänirunoutta, äänikuvaelma – voit yhdistää tähän vaikka vinkkilistan ensimmäisen osion ympäristörunot.
6. Pakopeli Terra Talk
TERRA TALK on maantieteen opettajien kanssa yhteistyössä kehitetty selaimessa toimiva pakopeli lukion GE01-moduuliin. Peliä voi pelata itsenäisesti tai ryhmässä – oppitunnilla peli toimii kuitenkin parhaiten parin tai pienen ryhmän yhteistyönä. Pelin pelaamiseen on hyvä varata noin 45-60 minuuttia aikaa.
Peli on tarkoitettu maantieteen oppimiseen hauskasti ja motivoivasti, eikä sen tarkoitus ole olla koe tai testi. Peli kannustaa ongelmanratkaisutaitojen harjoittamiseen, vuorovaikutteiseen ryhmätyöskentelyyn, itsenäiseen tiedonhankintaan ja se haastaa jo opittujen tietojen ja taitojen käyttämiseen uudenlaisissa tilanteissa.
7. Metal Detectors -pakopeli
Metal Detectors -pelin tavoitteena on saada opiskelija havahtumaan metallien rajallisuuteen luonnonvarana ja herättää ajatuksia ja keskustelua siitä, miten toimintatapoja tulisi maailmassa muuttaa.
8. Vaisalan-virtuaalivierailu ja siihen liittyvät tehtävät
Haluaisitko kuulla miten Etiopiassa varaudutaan ilmastonmuutokseen, miten valitaan optimaalinen paikka tuulipuistolle, tai miten kehitetään mittalaitteita, joita NASA käyttää Mars-mönkijöissään?
Vaisalan virtuaalivierailulla pääset tutustumaan:
- Vaisalan tutkimukseen ja tuotekehitykseen
- Uusiutuvan energian sovelluksiin
- Ilmastonmuutoksen mittaamiseen, sen hillitsemiseen sekä siihen varautumiseen liittyviin teknologioihin
- Monipuolisesti sään mittaamiseen sekä ennustamiseen
- Mielenkiintoisiin ura- ja opiskelupolkuihin
Vierailu soveltuu käytettäväksi erityisen hyvin fysiikan, maantieteen, kemian, matematiikan, yhteiskuntaopin sekä opinto-ohjauksen yhteydessä.
9. Toivoa ja toimintaa -sivusto
Toivoa ja toimintaa -sivustolle on julkaistu tehtäväpaketti, jossa käsitellään neljää tärkeää kestävän kehityksen teemaa:
- Ilmastonmuutos
- Maailmankauppa
- Tasa-arvo
- Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Jokainen tehtäväpaketti sisältää lyhyen opetusvideon, yksinkertaisen powerpoint-esityksen sekä noin kymmenen erityyppistä tehtävää materiaaleineen.
10. Planeettavaluutta– podcast
Maan kantokyky alkaa olla kriittisessä tilassa. Ilmastonmuutos, luontokato ja rehevöityminen uhkaavat muun muassa ruoantuotantoa. Loisiko reilu talousjärjestelmä uuden tien kriisien vaivaamalle ihmiskunnalle?
Planeettavaluutta-podcastissa kestävyystieteen professori Helena Kahiluoto esittää kollegoidensa kanssa idean planeettavaluutasta, joka pitäisi sisällään kriittisten ravinteiden, typen ja fosforin, oikeudet ja ravinnekaupan.
Maaperään liittyvää asiaa myös seuraavassa YLE:n artikkelissa Qvidjan tilalta Paraisilta.
Lisäksi kolme maaperään liittyvää videota:
Mitä multa on? 10 faktaa maaperästä Maaperä on ympäristöongelma ja ratkaisu
Videot on tuotettu Maaperän sankarit -hankkeessa, joka taas on osa Open ruokaopasta.
11. En-ROADS simulaattori
En-ROADS on systeeminen työkalu, jolla voi simuloida erilaisten ilmastotoimien vaikutusta tulevaisuuden kehitykseen maapallolla. Se on tarkoitettu esimerkiksi päättäjien ja oppilaitosten käyttöön. Simulaattori sopii erityisen hyvin käytettäväksi työpajan tai roolipelin yhteydessä.
12. Muutosta ilmassa – Tieteestä tekoihin
Muutosta ilmassa on lukiolaisille tehty ilmastonmuutosta käsittelevä tiededokumentti Lukema-tiedekanavalta. Dokumentin kesto on kesto 34.39 min. Mukana on laajasti eri alojen asiantuntijoita, kuten Markku Kulmala, Jaan Praks, Katariina Salmela-Aro ja Petteri Taalas. Dokumentissa tarkastellaan ilmastonmuutosta toiveikkaasta näkökulmasta. Juontajana brittiläissyntyinen molekyylibiologian professori Howy Jacobs.
13. Climate Science, risks & solutions
MIT on tuottanut neljään osaan jakautuvan tietopaketin ilmastonmuutoksesta.
Osat ovat Climate science, Climate Change, Risks ja Solutions.
Esimerkiksi Climate science -osio alkaa 200 vuoden ilmastonmuutostutkimus-aikajanalla. Lisälinkit aukeavat aikajanalta.
Climate change ja Solutions -osioissa mielenkiintoisia videoita ja Risks -osiossa podcast- keskusteluja. Sopii käytettäväksi myös englannin tunnilla.
14. Circular classroom
Circular classroom kertoo kiertotaloudesta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tutustu opettajan aloitussivuun. Paketti sisältää tohtori Leyla Acaroglun videoita. Myös runsaasti linkkejä erilaisiin oheismateriaaleihin, kuten videoihin.
15.Planetaarinen terveys
Oulun yliopisto Tiedevartin julkaisema Jouni Jaakkolan Planetaarinen terveys-luento käsittelee ympäristön merkitystä ihmisten terveydelle.
Tallenteessa Jaakkola avaa planetaarisen terveyden käsitettä ja kertoo aiheeseen liittyvää viimeisintä tutkimustietoa. Mitä planetaarinen terveys tarkoittaa? Miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa ihmisten terveyteen? Entä millaisia vahvuuksia Suomella on edistää planetaarista terveyttä, ja miten jokainen meistä voi huolehtia pienillä arkipäiväisillä teoilla sekä omasta että ympäristön hyvinvoinnista?
Tiedevartti on Studio Lipastosta lähetettävä vartin mittainen keskusteluohjelma, jossa tutkija kertoo ajankohtaisesta aiheesta ja tutkimuksestaan.
Löydät vuoden 2022 Nollapäästöpäivän vinkkilistan täältä.