Project Description

3D-mallintaminen ja suuunnittelu FreeCAD-ohjelmalla lukiokurssi

Niklas Halonen ja Matti Heikkinen

Teknologiakasvatusta Otaniemen lukiossa

3D-mallin viipalointi

Viipalointi on tärkein askel ennen 3D-tulostamista. Viipalointiohjelmiston asetuksissa säädetään tulostamiseen liittyvät asiat, kuten kärjen ja tulostusalustan lämpötila, kerrospaksuus, sisäinen rakenne ja tulostusnopeus. Viipaloija muuttaa virtuaaliselle tulostusalustalle asetetut mesh-mallit 3D-tulostimen ymmärtämäksi G-koodiksi.

PrusaSlicer on kuuluisan Prusa Researchin kehittämä vapaan lähdekoodin viipalointiohjelma, joka pohjautuu Slic3r-nimiseen viipalointiohjelmaan. PrusaSlicerin voi ladata GitHubista: https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer/releases

PrusaSlicer jakautuu kolmeen asetuskategoriaan

  • Tulostusasetukset (kerrospaksuus, sisäinen rakenne, tulostusnopeus)
  • Materiaaliasetukset (kärjen ja tulostusalustan materiaalikohtainen lämpötila)
  • Tulostinasetukset (tulostuskärjen halkaisija, retraction-asetukset)

Plater-näkymä on PrusaSlicerin päänäkymä, jossa asetetaan mallit tulostusalustalle ja esikatsellaan viipaloinnin tulosta. 

Plater-näkymässä oikealla olevasta paneelista voit valita tulostus-, materiaali- ja tulostinasetukset toisistaan riippumatta.

3D-näkymässä on paljon työkaluja, joilla voidaan pyörittää ja skaalata kappaletta, asettaa kappale tasaisesti tasolle, leikata kappale kahteen ja tehdä paljon muuta. Painamalla Slice now-painiketta tai sarkainta päästään esikatselunäkymään.

Esikatselunäkymässä erityyppiset rakenteet on värjätty eri väreillä. Esikatselunäkymän oikealla puolella on liukusäädin, jolla voi piilottaa osan kerroksista ja nähdä viipaloidun kappaleen sisälle.

Export G-code painikkeesta voi tallentaa viipaloidun G-koodin esimerkiksi SD-kortille, jonka voi viedä tulostimelle tulostettavaksi. Export G-code painikkeen yläpuolella on hyödyllistä tietoa tulostuksen kestosta ja materiaalin käytöstä.

Alla Aalto-yliopisto Junior Labin kanssa yhteistyönä tehty ohjevideo PrusaSlicer-viipaloijan käytöstä ja sen print-asetusten valinnasta.