HARPPI-LUENTOSARJA 2021

Tule mukaan kuuntelemaan tunnettujen suomalaisten tieteentekijöiden näkemyksiä maailmasta ja maailmankaikkeudesta!

Harppi järjestää keväällä 2021 maksuttoman etäluentosarjan kaikille Suomen lukiolaisille. Luentosarjan on tarkoitus innostaa ja kannustaa nuoria tavoittelemaan opintoja tai uraa luonnontieteiden ja matematiikan aloilta.

Luennot

Pe 21.5. klo 9.00 – 10.30 / Hannu Rajaniemi
”Arkhimedeen tukipistettä etsimässä — Mikä auttaa menestymään muuttuvassa maailmassa?” / LUENNON TALLENNE

To 15.4. klo 13.00 – 14.30 / Tommi Tenkanen
”Ratkeaako pimeän aineen arvoitus?” / LUENNON TALLENNE

Ti 30.3. klo 9.00 – 10.30 / Syksy Räsänen
”Näkymätön ikkuna: Mustat aukot ja gravitaatioaallot” / LUENNON TALLENNE

Luennot striimataan livenä. Kaikkien luentojen kesto on noin 90 minuuttia.

Luennoitsijat

Hannu Rajaniemi on yrittäjä, kirjailija ja tutkija. Rajaniemi on opiskellut matematiikkaa ja teoreettista fysiikkaa Oulun ja Cambridgen yliopistoissa ja väitellyt tohtoriksi säieteoriasta Edinburghin yliopistosta. Rajaniemi asuu tällä hetkellä San Franciscossa ja on ollut perustamassa HelixNano-yritystä, joka kehittää syöpälääkkeitä ja rokotteita viruksia vastaan. Suuri yleisö tuntee Rajaniemen parhaiten hänen kirjoittamistaan scifi-kirjoista, kuten Kvanttivaras-trilogia ja Näkymättömät planeetat -novellikokoelma.

Syksy Räsänen on Helsingin yliopiston teoreettisen fysiikan dosentti sekä yliopistotutkija hiukkasfysiikan ja astrofysiikan osastolla. Räsänen on tunnettu myös kansalaisaktivistina sekä kosmologiaa ja maailmankaikkeutta käsittelevistä blogikirjoituksistaan ja kolumneistaan.

Tommi Tenkanen on Helsingin yliopiston teoreettisen fysiikan dosentti ja Aalto-yliopiston asiantuntija. Tenkasen tutkimusaiheita ovat mm. pimeä aine, alkuräjähdys ja gravitaatio. Tenkanen pitää säännöllisesti yleisöluentoja ja on ollut useasti median haastateltavana tutkimuksiinsa liittyen. Tenkanen on myös julkaissut pimeää ainetta käsittelevän kirjan: “Pimeän aineen arvoitus” (Ursa).

Jälkitunnelmat ja kiitokset!

Harppi-etäluentosarja on tältä keväältä pidetty. Jokainen luento oli kiehtova ja mielenkiintoinen, ja kaikista niistä oppi varmasti jotakin uutta. Suurkiitos luennoitsijoillemme: Hannu Rajaniemi, Syksy Räsänen ja Tommi Tenkanen, kaikki oman aiheensa huippuosaajia!

Lämmin kiitos myös kaikille niille opiskelijoille ja opettajille, jotka osallistuivat luennoille ympäri Suomen. Luentoja seurattiin ainakin Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Kokkolassa, Nakkilassa, Nurmossa, Oulussa, Tampereella, Ylöjärvellä ja Ulvilassa.

Luennot ovat tallenteina Lukema-tiedekanavalla, tästä pääsee kanavalle!

Kysyttävää?

Ota yhteyttä: teppo.harju@mayk.fi

Sivu päivitetty 25.5.2021.

opettajalle