2.-4.3.2020

Lääkekemian kurssilla tutustuttiin lääkkeiden kehittämiseen ja mallinnukseen

Aalto-yliopiston, Orion Oyj:n ja Jälki-kehittämistehtävän kanssa yhteistyössä toteutettu Lääkekemian pilottikurssi pidettiin 2.-4.3.2020 Espoossa.

Kurssille osallistui 16 opiskelijaa, joista kahdeksan tuli Otaniemen lukiosta, neljä Vantaan Martinlaakson lukiosta ja neljä Turun Kerttulin lukiosta. Lisäksi kurssille osallistui opettajia kaikista lukioista. Pilottikurssia tarjottiin tällä kertaa vain erityislukioille, eivätkä kaikki halukkaat valitettavasti mahtuneet mukaan. Olisikin hienoa, jos voisimme järjestää kurssia jatkossakin ja ottaa kurssille mukaan myös muiden Lukema-verkoston koulujen opiskelijoita!

Kurssilla tutustuttiin muun muassa stereokemiaan ja lääkeaineiden rakenteeseen professori Ari Koskisen johdolla. Tämän jälkeen lääkeaineita mallinnettiin mallinnusohjelmilla apulaisprofessori Antti Karttusen ohjauksessa. Ari ja Antti olivat päävastuussa ohjelmamme suunnittelusta ja ohjelma olikin tosi mielenkiintoinen!

Toisen kurssipäivän aamupäivä käytettiin kokeellisen työn tekemiseen. Työssä tutkittiin ohutkerroskromatografian avulla mentolin eri isomeerien ominaisuuksia. Lounasta söimme Otaniemen lukion ruokalassa ja iltapäiväksi suunnattiin metrolla Orionille.

 

 

Orionilla kuulimme esityksiä Orionista yrityksenä, lääkkeen kehittämisen vaiheista, molekyylimallinnuksesta ja lääkeaineiden metaboliasta ja farmakokinetiikasta. Samalla saimme myös tutustua Orionilla työskentelevän lääkeainekemistin uratarinaan. Pääsimme myös vierailemaan synteesilaboratoriossa ja analytiikkaosastolla.

Keskiviikkopäivän ohjelmassa oli jälleen lääkeaineiden mallinnusta ja tällä kertaa pääsimme tutustumaan myös Aalto-yliopiston kehittämään virtuaalitodellisuusohjelmistoon VRChemiin. Pääsimme siis astumaan suoraan molekyylien sisälle!

Kurssi sai todella hyvää palautetta ja sen perusteella toivoisimme, että kurssia voitaisiin järjestää myös jatkossa. Kiitos Arille, Antille, Orionin väelle ja kaikille kurssille osallistuneille!

Lääkekemian kurssin ohjelma

MA 2.3.2020

11.20-11.50 Mahdollisuus lounaaseen Otaniemen lukiolla (Tietotie 6, Espoo)
12.00 Tapaaminen aulassa, Kemistintie 1 A
Ohjelma seminaarisalissa C330b, Antti Karttunen
Kurssin aikataulu, tavoitteet, arviointi, kurssisuoritus yms. ja kurssilaisten esittely
13.00 Luento: Isomeria, Ari Koskinen
14.00 Luento: Stereokemia ja lääkkeet, Ari Koskinen
15.15-18 Lääkeaineiden mallinnusta, osa 1, Antti Karttunen
+ Johdatus seuraavan aamun laboratoriotyöhön, Ari Koskinen

TI 3.3.2020

8.15 Tapaaminen aulassa, Kemistintie 1 B (laboratoriosiipi)
8.30-11.30 Laboratoriotyö
11.30 Lounastauko (lounas Otaniemen lukiossa)
12.30 Lähtö Orionille (metro)
13.15 Ohjelmaa Orionilla
Päivä päättyy noin klo 17.30

KE 4.3.2020

klo 8.15 Tapaaminen aulassa Kemistintie 1 A
Ohjelma seminaarisalissa C330b
Lääkeaineiden mallinnusta, osa 2, Antti Karttunen
klo 11.30 Kurssin koonti ja palautekeskustelu
klo 12 Kurssi päättyy
klo 12-12.30 mahdollisuus lounaaseen Otaniemen lukiolla

Kirsi Vakkilainen, Otaniemen lukio