Matemaattisen ajattelun etäkurssi

Osaatko peruskouluasiat jo hyvin? Kaipaatko lisähaasteita?
Haluatko kehittää matemaattista ajatteluasi ja saada lentävän lähdön lukioon?

Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio tarjoaa matemaattisen ajattelun etäkurssin 9.-luokkalaisille koko Suomessa. Kurssi on osa valtakunnallista Harppi-kehittämishanketta.

Kurssisisältö

Kurssi etenee viikon lohkoissa, joissa kaikissa on oma teema.

  • Alkutapaaminen pidetään lähitapaamisena to 17.11.2022 klo 15-17 Maunulan yhteiskoululla ja Helsingin matematiikkalukiolla. Alkutapaamiseen on mahdollista osallistua myös etänä.
  • 9 viikkoa etätyöskentelyä (viikot 47–50 ja viikot 2–6) yksin ja ryhmissä
  • Viikoittainen etäpalaveri opettajan kanssa (n. 75 min./kerta). Palaverit ovat illalla, tarjolla useita vaihtoehtoja.

Kunkin viikon työmääräksi on arvioitu noin 3 – 4 tuntia.

Kurssilla opit täsmällistä ajattelua erilaisissa yhteyksissä, vaikeiden ongelmien ratkaisemista, laatoituksia, logiikkaa, erikokoisten äärettömyyksien vertailua ja vaikka mitä muuta.

Matemaattisen ajattelun kurssi vastaa Helsingin matematiikkalukion koulukohtaista kurssia. Kurssin suorittamisesta saa todistuksen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen alkaa ma 3.10.2022, jolloin TÄHÄN ilmestyy ilmoittautumislinkki.
Ilmoittautumisaika päättyy ke 2.11. klo 23.59.

Kurssia suositellaan 9. luokan oppilaille, joiden matematiikan arvosana on 9 tai 10. Tervetulleita ovat myös lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat.

Kurssi on täysin maksuton.

Työtavat

Videot

Keskeinen teoria selitetään kädestä pitäen videoilla, jotka voi katsoa omaan tahtiin. Opit konkareilta, miten matemaattisia ongelmia kannattaa lähestyä.

Yksin tehtävät tehtävät

Voit testata oppimaasi monivalintatehtävillä, jotka ohjaavat oikeaan suuntaan ja täsmentävät käsitteitä.

Tehtäviä voi yrittää niin monta kertaa kuin haluaa.

Ryhmätyöskentely

Kurssilla tapaat muita matematiikasta kiinnostuneita. Kunkin viikon vaikeimpia tehtäviä mietitään oman ryhmän kesken ja käydään läpi opettajan kanssa. Keskustelut käydään Discord-alustalla.

Palautetta

Kurssi on pidetty kolmesti aiemmin ja palaute on ollut varovaisen myönteistä. Tässä joitakin otoksia kevään 2020 kurssin palautteesta.

”Oli tosi kivaa opiskella ’erilaista matikkaa’ ja tehdä niitä tehtäviä ryhmän kanssa, varsinkin, kun opettajat ja ryhmäkaverit ovat kaikki ystävällisiä.”

”Kurssi oli mielenkiintoinen ja laaja. Aikataulu oli selkeä ja aikaa tehtäville oli riittävästi. Discord toimi keskustelualustana hyvin, ja sen käyttö oli helppoa, vaikkei sitä olisi koskaan aiemmin käyttänytkään. ”

”Pidin kurssista, vaikka jotkin tehtävät olivatkin vähän haastavia pelkällä peruskoulu taidolla, mutta sitä parempi oli se tunne, kun osasi jotain. Ryhmän kanssa oli mukavaa tehdä tehtäviä ja muiden ryhmän jäsenten oivallukset auttoivat ymmärtämään.”

Lisätiedot

Kaikkiin kysymyksiin vastaa mielellään kurssin vastuuopettaja, Helsingin matematiikkalukion linjanjohtaja Ville Tilvis. (etunimi.sukunimi@mayk.fi)